SIITOSET JUHLIVAT PYHÄJÄRVEN MAISEMISSA

Parikkalan seudulla on tunnetusti paljon Siitosia. Vuonna 1985 Kyösti Siitonen, Pentti Siitonen ja Raimo Siitonen päättivät  koota sukuja yhteen ja perustaa oman sukuseuran. Niinpä ensimmäinen sukukokous pidettiin jo seuraavana vuonna Parikkalassa ja osallistujia oli pitkälti toista sataa.

Sukuseura sai näin hyvän liikkeellelähdön ja on siitä lähtien toiminut vireästi  jäsentensä iloksi ja  virkistykseksi. Sukutietoja on kerätty, niin että Siitosten sukupolvien ketju on jo aika hyvin selvillä.

Kaksikymmenvuotista sukuseurataivalta oli siis syytä juhlia heinäkuun lopun sukukokouksessa.

Uukuniemellä toimiva Savo-Karjalan Virkistyskeskus otti vieraat vastaan sydämellisesti ja tarjosi viihtyisät puitteet  satapäiselle sukuseuraväelle. Oli taas mukava nähdä lähisukulaisia ja kaukaisempien sukuhaarojen edustajia. Hyvin monet juhlavieraat olivat olleet läsnä jo ensimmäisessä kokouksessa. Kunniajäseneksi valittu Mauri Siitonen Simpeleeltä kertoi osallistuneensa jokaiseen sukukokoukseen.

Joka toinen vuosi pidettävä sukukokous tuntuu olevan monelle yksi kesän kohokohdista. Toivottavasti myös nuori väki löytää  paikkansa  suvun vanhinten vieressä. Lapsille oli tällä kertaa järjestetty piirustuskilpailu  hauskoine palkintoineen.

Juhlalounas tarjottiin itse päärakennuksessa, joka on vanha pappila. Sieltä siirryttiin itse kokoukseen  kappelitiloihin. Puheenjohtaja Eila Helin toivotti vieraat tervetulleiksi ja kiitti kaukokatseisia perustajajäseniä. - Ilman heidän panostaan moni elämys olisi jäänyt kokematta, moni tieto saamatta. Yksityisten ihmisten ideat ja vaivannäkö ovat edelleen yhteisöjen kantavia  pilareita.

Sukukokous valitsi uudelleen entisen puheenjohtajan Eila Helinin Helsingistä, varapuheenjohtajan Jouko Siitosen Ruokolahdelta ja hallituksen jäsenet Kirsti Tammisen Varkaudesta, Seija Jorosen Rautjärveltä,  Kari Niemen Imatralta ja Hannu Siitosen Helsingistä. Vain Ossi Siitonen Melkoniemestä halusi tilalleen Arvi Siitosen Espoosta. Kunniajäseniksi valittiin Inkeri Siitonen Kirjavalasta ja Mauri Siitonen Simpeleeltä.

Varsinaisen kokouksen jälkeen moni sai muistella menneitä, kun Jouko Siitonen esitteli kuvien kera sukuseuran kokouksia ja retkiä vuosien varrelta. Lopuksi paikalla olleet seuran perustajat kukitettiin ja riittipä ruusuja vielä kaikille ensimmäiseen kokoukseen osallistujillekin.

Pienen kahvitauon ja arpajaisten jälkeen kokoonnuttiin vielä kuuntelemaan Kari Niemen esitystä tämänhetkisestä sukututkimustilanteesta.

Iltaa vietettiin rattoisasti Pyhäjärven rannalla, Parikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Berg kertoili Parikkalasta ja Arja Paakkinen tunnelmoi runoin ja sävelin.

Arkeologiaa

Myös sunnuntaille oli varattu ohjelmaa. Sankarihaudoilla käynnin jälkeen osallistuttiin jumalanpalvelukseen Uukuniemen kauniissa kirkossa. Sieltä ajeltiin  kiinnostavaan arkeologiseen kohteeseen, joka on lähellä  suosittua leirintäaluetta. Siitosten sukuun kuuluva arkeologi Ville Laakso Turusta johdatteli joukon metsän keskelle katsomaan entistä ortodoksikalmiston ja kirkon paikkaa.

Kyseessä on ollut Uukuniemen suurin kylä, joka on 1600-luvun puolivälissä  joutunut siirtymään muualle. Tunnin kierroksen aikana  Ville Laakso esitteli myös talojen paikkoja ja kertoi mielenkiintoisesti kaivauksista ja  tutkimustuloksista.

Alueella on vielä paljon tutkittavaa ja se luokitellaan erittäin arvokkaaksi muinaismuistokohteeksi.

Sukuviikonloppu oli saanut upean päätöksen. Varmasti moni muistelee talven pimeydessä näitä antoisia yhdessäolohetkiä.

Lehtijutun kirjoitti puheenjohtaja Eila Helin.